Vi satt en dag på kontoret efter sommaren och funderade. Hur går det egentligen med invandringsdebatten? Har det inte varit väldigt tyst på senaste tiden?

I sommar har medierna flitigt rapporterat om Fotbolls-EM, OS, Almedalen statskuppförsöket i Turkiet och Donald Trumps allt mer krampaktiga försök att piska liv i debatten om sin egen förträfflighet. Och i sedvanlig ordning har vi serverats till synes oändliga spaltrader med grilltips, badtemperaturer och betyg på rosélådviner.

Vi satte igång att göra lite analyser i enlighet med  ordspråket ”att mäta är att veta” för att undersöka det vi tycker oss ha märkt. Det vi funderade över var saker som: Är det inte lite tystare i invandringsdebatten? Är det inte lite mindre tyckande om flyktingmottagning, asylsökande och migranter? Hör vi inte lite färre åsikter om Migrationsverket, passkontroller och flyktingförläggningar. Har inte den värsta stormen bedarrat något? I alla fall över sommaren?

Jo, en snabb koll i vår mediedatabas visar att det är så. Artiklar som har med flyktingar, invandring och asyl att göra har blivit färre.

Undersökningen visade att debatten i själva verket börjat klinga av långt före sommaren. Artiklar och inlägg med ordet ”asyl” peakade i december förra året och genomslaget har sjönk sedan drastiskt under årets första månader. Ordet ”invandring” har haft en mindre dramatisk utveckling, men trenden är tydlig.

Invandringsdebatten har kommit av sig. Det är inte bara en känsla, det vet vi. Det är bara att titta på graferna.

Har du några funderingar eller frågor som skulle behöva analyseras? Hör av dig (henrik.zettergren@newsmachine.com) så berättar jag gärna mer om vad vi skulle kunna göra för sprida analytiskt ljus över dina utmaningar. Vi hjälper gärna till!

Vänliga hälsningar,

Henrik Zettergren

Analyschef, NewsMachine

nm medieanalys2 Vad händer med invandringsdebatten?