Indonesiens ekonomi har gjort en imponerande framsteg under 2024 trots globala utmaningar. Landet har klättrat sju positioner i Världskonkurrensrankingen (WCR), från 34:e till 27:e plats, och överträffar nu regionala konkurrenter som Malaysia och Japan. Detta framsteg drivs av förbättrad ekonomisk prestanda, ökad kapitalattraktion och stark tillväxt i BNP.

Enligt Arturo Bris, chef för World Competitiveness Center, har Indonesiens konkurrenskraft stärkts av ökningar i affärseffektivitet, regeringseffektivitet och ekonomisk prestation. Affärseffektiviteten steg från 20:e till 14:e plats, medan regeringseffektiviteten förbättrades från 31:a till 23:e plats, och den ekonomiska prestandan från 29:e till 24:e plats. Trots dessa framsteg behöver infrastrukturen förbättras ytterligare för att upprätthålla denna positiva utveckling. 

Indonesiens förmåga att attrahera utländska direktinvesteringar (FDI) och ett starkt inhemskt marknadsefterfrågan hjälper till att motverka effekterna av en stark dollar och globala ekonomiska osäkerheter. En robust inhemsk marknad, driven av en växande medelklass, hjälper till att isolera ekonomin från externa chocker som en starkare dollar. Utländska direktinvesteringar spelar en avgörande roll för Indonesiens ekonomiska motståndskraft, genom att stödja ekonomisk tillväxt, skapa jobb och främja innovation. Dessa positiva indikatorer visar på Indonesiens växande ekonomiska potential och dess attraktivitet som investeringsdestination.

Media i Indonesien

Den digitala mediernas framväxt har inte lett till ökad mångfald i ägarkontroll och redaktionellt innehåll. 

Trots den snabba tillväxten av digitala medier är traditionella medier fortfarande en viktig kanal för mångas mediekonsumtion. Detta även om många lämnat tryckt media för att istället välja onlinekanaler. Cirka 90% av indonesiens befolkning har tillgång till interet, främst genom sin telefon. Som ett exempel på tillgänglighet så går det att köpa en ny smartphone i Indonesien, med ständig uppkoppling mot internet för ett tusen kronor. 

Sammantaget pekar dessa framsteg mot en lovande framtid för Indonesiens affärsmiljö och ekonomiska tillväxt, vilket erbjuder många möjligheter för utländska investerare.

NewsMachine i Indonesien

Idag bevakar NewsMachine över 1200 mediesajter i Indonesien. Vår webspindel kontrollerar varje mediesajt i realtid för att identifiera alla nya publicerade artiklar.

Vårt AI-söksystem arbetar dessutom i bakgrunden för att kontinuerligt förbättra sökalgoritmer för att skapa rapporter som är än mer relevanta. Detta ökar noggrannheten i bevakningen och ger bästa möjliga rapportering av resultaten av PR-insatser i Indonesien och Sydostasien.

Fakta om Indonesien

  • Indonesien, världens största muslimska land, har fler än 277 miljoner invånare.
  • 17 508 öar tillhör Indonesien men bara 6000 är bebodda.
  • I oktober 2024 invigs den nya huvudstaden Nusantara I Kalimantan på östra Borneo. 
  • Bali är ett av världens populäraste resmål för tuister med mer än 5 miljoner besökare varje år.
  • Det krävs ungefär 12 timmars flygtur för att korsa landet (norra Sumatra till västra Papua Guinea).
  • Du kan hitta tigrar och noshörningar i Indonesien. Dessutom världens största ödla, komodovaranen som blir över 3 meter lång.
  • Det bor över 300 etniska grupper i Indonesien.
  • Fotboll och badminton är de mest populära sporterna i Indonesien.
  • Det finns snö I Indonesien, på landets högsta berg Puncak Jaya I Papua. Puncak Jaya är 4 884 meter högt. 
Dela blogginlägget