Ibland letar ett företag eller organisation efter pengar. För organisationer som till exempel ägnar sig åt bistånd innebär detta att söka bidrag och donationer, för en startup kan det innebära att söka investerare och riskkapital, VC-pengar.

Först måste du dock etablera något som är attraktivt att investera i. Det innebär att bygga ditt varumärke, att etablera förtroende och trovärdighet för din agenda och organisation. Samtidigt måste du visa att du kan göra det du säger.

Vår rekommendation är att börja tidigt. Att kommunicera med en kritisk press kommer att hjälpa dig att finslipa dina budskap, samt tvinga dig att ”walk the talk”, och leverera på dina budskap. Journalister är inte lätta att lura – och kan därmed ge bekräftelse och lyftet som din agenda behöver.

Att arbeta med medierelationer kan vara en avgörande aspekt av en startups strategi, särskilt när man söker investerare eller riskkapital. Här är en strategi för startups:

  1. Skapa en övertygande berättelse: Utveckla ett narrativ om ditt företag, vad som gör det unikt, dess värdeerbjudande och dess potentiella påverkan. Din historia bör resonera med både journalister och potentiella investerare/donatorer.
  2. Bygg relationer med journalister: Sök och identifiera journalister som bevakar din bransch eller nisch. Följ dem på sociala medier, engagera dig i deras artiklar och det som de publicerar i sociala kanaler. Bygg relationer innan du behöver mediebevakning. Personliga pitchar har större chans att fånga deras uppmärksamhet.
  3. Skapa ett digitalt pressrum: Utveckla ett pressrum som inkluderar din företagsbakgrund, viktiga milstolpar, biografier över nyckelpersoner, information om produkter/tjänster, senaste pressmeddelanden, högupplösta bilder och relevant data och statistik.
  4. Skapa pressmeddelanden: Utnyttja pressmeddelanden för att berätta om viktiga milstolpar. För ett företag kan detta vara produktutveckling, finansiering, partnerskap eller utmärkelser. För en biståndsorganisation kan det vara nyckelpersoner i organisationen eller genomförda projekt. Se till att din pressinformation är koncis, har nyhetsvärde, och är anpassad till intressen hos dina måljournalister.
  5. Bli en opinionsledare: Positionera dig själv och dina team-medlemmar som ledande inom din bransch genom att bidra med gästartiklar, delta i paneldiskussioner eller tala på evenemang. Detta hjälper till att öka synlighet och trovärdighet. Se till att detta erkänns i pressmeddelanden eller bakgrundsmaterial till medierna.
  6. Använd medieövervakning: Investera i verktyg för medieövervakning för att spåra omnämnanden av din startup/organisation, trender och konkurrentaktivitet. Detta gör att du kan hålla dig informerad och snabbt svara på medieförfrågningar eller möjligheter som dyker upp.
  7. Var lyhörd och tillgänglig: Svara snabbt på medieförfrågningar och förfrågningar om intervjuer. Se till att din kontaktinformation är lättillgänglig på din webbplats och i ditt pressrum.
  8. Engagera dig på sociala medier: Upprätthåll en aktiv närvaro på sociala medieplattformar som är relevanta för din bransch/område. Dela uppdateringar om din startup/organisation, interagera med följare och delta i relevanta samtal.
  9. Mät och justera: Följ resultatet av dina insatser med hjälp av pressbevakning och att följa webbplatstrafik, engagemang i sociala medier och intresset hos investerare. Använd dessa insikter för att finslipa din strategi och ditt budskap över tid.

Genom att följa dessa tips och konsekvent engagera dig med media kan du höja din profil, locka till dig investerare och i slutändan säkra den finansiering som behövs för att växa och skala upp ditt företag.

Dela blogginlägget