Vi har nu skapat en funktion i PressMachine för att publicera podcast på PressMachine.se och även skapa en egen RSS-kanal som kan publiceras via Apple iTunes. Har du inte publicerat en podcast förut? Det är enklare än du tror även om det är några steg. Så här kan man göra:

 1. Skapa en podcast – du kan exempelvis använda en vanlig iPhone för att spela in. Det har vi gjort. Vi använde Rödes smartLav+ mikrofon och deras app Rode Rec för inspelning och det fungerar bra. Men räkna med att du kanske måste redigera och klippa bort vissa bitar i ett ljudredigeringsprogram som Audacity. Skapa din MP3 fil med 128 kbps eller högre.
 2. Skapa eller välj en bild som är 1400 x 1400 pixlar eller större. Tänk på att texten ska gå att läsa även när bilden är skalad till en tumnagel på 50 x 50 pixlar.
 3. Publicera din podcast på PressMachine. Logga in på adminverktyget NewsMachine.com och gå till Press-fliken. Klicka på Publicera > Podcasts > Ladda upp. Välj ljudfil i MP3-format och bilden du skapade i steg 2. Välj Synlighet i pressrum = Synlig och klicka på Spara. Välj gärna ämnen, platser och lämpliga taggar. Det kan ta några minuter innan status går från ”väntar i kö” till ”publicerat”. Din podcast ligger nu ute i ditt pressrum på PressMachine.se.
 4. Testa din podcast med iTunes. Gör så här:
  • Öppna iTunes genom att välja Arkiv > Prenumerera på podcast , skriver du RSS feed-URL i textrutan och klicka på OK.
  • Om du kan ladda ner och spela filen i iTunes , då fungerar din podcast och du kan skicka den till iTunes Store.
  • Använd en matartjänst för tredjeparts-validering för att diagnostisera problem med ditt flöde.
  • Apple rekommenderar att man använder http://validator.w3.org/feed/ att validera dina flöden.
 5. Registrera din kanal på Apple. Först måste du ha ett användarkonto hos Apple. Skapa det om du inte redan har det. Gå sedan till https://podcastsconnect.apple.com/ och logga in. Börja med att validera din kanal. Först måste du ha länken (URL) till ditt RSS-flöde. Den hittar du genom att gå till ditt eget pressrum och högerklicka på länken RSS som finns bredvid rubriken Podcasts och välja ”kopiera länk”. Gå sen tillbaks till podcastsconnect och klistra in den i textboxen URL. Klicka sedan på Validera. Om allt är som det ska så står det Status = Prepared for Submission. Klicka på Submit och du är klar. Första gången säge Apple ” Submitted for Review” då de vill göra en kontroll av dina poddar innan publicering. Sen går det fortare. När detta är klart kan dina podcasts även hittas via Apple.

Ett tips är att publicera regelbundet. Spela gärna in flera podcasts och använd sen funktionen för schemalagd publicering. Då kan dina följare få nya episoder exempelvis varje måndag.