How can we help?
< All Topics
Print

Kom igång med pressutskick och pressrum

Det är mycket enkelt att komma igång med att använda pressutskickstjänsten och administrera bilder och pressrum. Om du är användare av både bevakning och pressutskick kommer du in i ”Machine” när du loggar in, vilket är admingränssnittet för vår omvärldsbevakningstjänst.

Lägg till bild i pressrum

Klicka på fliken ”PRESS” i sidhuvudet för att komma till PressMachine. Om du endast är Pressmachine-kund hamnar du direkt i pressutskicksverktyget.

Klicka sedan på ”Nytt pressmeddelande” så kommer du in på vyn där du kan skriva eller kopiera in pressmeddelandet i rubrik-, ingress och brödtextsfälten.

För att få in logga och bilder i utskicket laddar du upp dessa under ”Bilder” i menyn till vänster. På samma sätt lägger du också upp övrigt under respektive rubrik såsom ”Presskontakter”, ”Boiler Plate”, ”Dokument” etc. Därefter kan det inkluderas i utskicket i redigeringsvyn för pressmeddelande. Alternativt så laddar du upp detta direkt från din dator.

Skicka pressmeddelande

När du har fått text, bild och övrigt material på plats kan du gå till ”Förhandsgranska” längst ned för att se hur utskicket kommer att se ut. När du är nöjd med resultatet kan du antingen skicka pressmeddelandet direkt eller schemalägga utskicket så att det går iväg senare. Det går också bra att spara allt som ett utkast för att återuppta arbetet senare.

Tänk på att allt man lägger upp i systemet är dolt per default. Vill du att pressmeddelanden, bilder och annat material skall vara synligt och sökbart i pressrummet, välj ”Synlig” längst ner.

Skapa utskickslistor

För att skapa utskickslistor kan du välja mellan olika alternativ eller kombinera dessa. Under ”Distribuera” i vänstermarginalen kan du välja färdiga publika listor eller så kan du använda ”Kontaktkatalogen” och där sammanställa en lista utifrån till exempel ämnestaggar, medietyp eller fritextsök. Det finns även möjlighet att importera in egna listor – dessa blir då tillgängliga endast för er.
Använd Mycroft

”Mycroft”, som också finns under ”Distribuera” är vårt AI-verktyg verktyg som matchar innehållet i ert pressmeddelande och föreslår journalister som tidigare har skrivit om ämnen som är relaterade till ert pressmeddelande. Utifrån resultaten som verktyget presenterar kan ni skapa nya listor eller lägga till kontakter till befintliga listor.

Läs en mer detaljerad beskrivning av pressutskickstjänsten, de olika funktionerna och Mycroft i manualen. Där kan till exempel se hur man kan sprida pressmeddelandet i sociala medier eller dela det i dessa kanaler i efterhand.

Table of Contents